Over het gebruik van drugs in sjamanistisch ceremonies

Alle thema’s

Over het gebruik van drugs in sjamanistisch ceremonies.

Lessen van Castaneda: Drugs in sjamanistisch ceremonies

Ik schrijf dit omdat ik merk dat er veel onwetendheid is over dit onderwerp en dat het voortdurend op mijn pad komt. Het begon eigenlijk al toen ik de domeinnaam sjamaan.nl registreerde halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw. Binnen een week werd ik opgebeld door de advocaat van een grote softdrugs winkel in het oosten van het land. Zij waren druk met de website/webwinkel en wilde de naam claimen. Nu was ik ze voor geweest. Toen de winkel als desjamaan.nl uiteindelijk zichtbaar werd moest ik tot mijn schrik zien dat de les van Castaneda niet geleerd was. Sjamaan = drugs, drugs = sjamaan was de boodschap van de website. Wat een treurigheid dacht ik en wist dat ik er niets aan zou kunnen veranderen.

Don Juan en drugs

Over het gebruik van drugs in sjamanistisch ceremonies

Was ik dan de enige die de lessen van don Juan in Carlos Castaneda’s boek begrepen had.. Don Juan, de sjamaan in het boek gebruikt ten einde raad drugs om de mentale wetenschapper Castaneda uit denken te krijgen en hem te laten zien wat hij bedoelde met die andere wereld, de droom wereld. Deze actie is minder vreemd dan dat we denken want eigenlijk illustreerde het op een prachtige manier hoe sjamanen (die contact hebben met de spirit van planten en paddenstoelen) deze helpers, bondgenoten inzetten daar waar ze niet door de mentale barrières of het ego van de cliënt heen kunnen breken.

Sjamaan verantwoordelijk voor de drugs

Wie Castaneda gelezen heeft als een lange drugs trip heeft niet begrepen dat alle ervaringen in de boeken steeds over die ene keer gaan. Overigens is Don Juan niet degene die de trip maakt. Hij is als de sjamaan de verantwoordelijke en degene die contact heeft met de spirits van de plant waarmee gewerkt wordt. Ook Siberische sjamanen hebben contact met planten en paddenstoelen (rood met witte stippen) en zetten deze in om een doorbraak te maken waar de gewone weg niet werkt.

Heilige plant

Wat het vooral niet is, is een legitimatie om drugs als iets “normaals” te beschouwen die door iedereen verstrekt en gebruikt kan worden.  Het is geen alibi voor dat je zo spiritueel bezig bent. Het omgekeerde is meestal het geval. Bijvoorbeeld smartshop desjamaan.nl maakt flink (mis)gebruik en versterkt dat idee dat je met het gebruik van drugs een sjamaan zou zijn. Het tegendeel is waar, regelmatig en ongecontroleerd drug gebruik lijdt tot gaten in je aura en ongewenste effecten op de langere duur die niet meer te repareren zijn. Een tweede is dat als je werkelijk de sjamaan zou willen zijn je deze kostbare en heilige plant met meer respect en zorg zou kunnen uitnodigen. Je je moet je zelf afvragen of je wel een sjamaan zou willen zijn, ook die gedachten is veel romantischer dan de realiteit.

Spirituele geneeskracht van planten

Lees even mee, uit Eliot Cowan – Spirituele geneeskracht van planten: Toen ik nog een jongen was, had ik grote bewondering voor mijn grootvader. Hij was een machtige sjamaan. Op een dag, toen hij het gevoel had dat ik oud genoeg was om het te begrijpen, zei hij tegen mij: ‘José, een mens kan twee soorten macht verwerven. De ene soort gebruik je voor jezelf, de andere gebruik je voor het welzijn van je volk. Je kunt het pad naar het eerste soort macht nemen of naar het tweede, maar luister naar mijn woorden: het tweede pad is het pad naar geluk.’ Aangezien mijn grootvader een zeer wijze man was, nam ik zijn raad aan en ik hen altijd op het tweede pad gebleven. Telkens als de goden mij iets geven, geef ik het onmiddellijk weg aan iemand van mijn volk die het goed kan gebruiken.

Bondgenoot

Mocht je toch besluiten het pad van de sjamaan te kiezen en er voor de andere te zijn is het hoog tijd je in contact te stellen van de plantspirit. Wat je dan in ieder geval kan leren is hoe je een bondgenoot kan worden van planten (Hallucinogeen of niet). Hoe je kan samenwerken en healing en inzicht kan brengen voor andere, die het werkelijk nodig hebben.

Ibogaïne

Over het gebruik van drugs in sjamanistisch ceremonies

Deze inzichten hebben de mensen die “wetenschappelijk” met drugs en in het bijzonder LSD (een chemische variant van een plant die hallucinaties veroorzaakt) gewerkt hebben niet gekend of misschien zelfs wel ontkent. In de vorige eeuw werd LSD wereldwijd gebruikt door psychiaters om geestesziektes zoals schizofrenie te onderzoeken. Ook in Nederland waar de “methode Bastiaans”, betekende: het behandelen van getraumatiseerde volwassenen met een kampsyndroom met LSD of penthotal. Via de LSD moest de patiënten hun (oorlogs)verleden herbeleven.

Professor Bastiaans

Professor Bastiaans beweerde zo de meest zware gevallen te kunnen genezen. Ook toen duidelijk werd dat de risico’s groter waren dan de oplossingen bleef Bastiaans een voorvechter van drugs in zijn praktijk. Pas toen in 1993 een drugsverslaafde vrouw na toediening van Ibogaïne tijdens zijn behandeling stierf, greep het medisch tuchtcollege in met een verbod op uitoefening van zijn ambt. Ibogaïne is opnieuw in de belangstelling gekomen en mag zich in ons land in een groeiende belangstelling verheugen. Of het terecht is? Op chemische nivo beïnvloedt Ibogaïne een aantal neurotransmitters en kan hallucinaties veroorzaken. Ibogaïne kan zelfs bij lage doses ernstige hartritmestoornissen veroorzaken die dodelijk kunnen aflopen (zoals bij Bastiaans in 1993). Uit onderzoek blijkt ook dat hoge doses ibogaïne bij ratten hersenschade kunnen veroorzaken. Tja.. dan krap je je toch twee keer achter je oren zou je denken…

ayahuasca

Al eens op sjamanisme.pagina.nl geweest? Vroeger een prima plek waar je iedereen kon tegen komen die met sjamanisme bezig is in Nederland. Blijkbaar heeft de beheerder de snelweg willen nemen en in een ayahuasca ceremonie terecht gekomen en denkt nu ook dat sjamanen en drugs het zelfde zijn. Als je naar het bovenstaande adres gaat kom je namelijk hier: ayahuasca.startpagina.nl weg sjamanisme, welkom ayahuasca.

Lichtshow met slangen

Ik melde het al, het komt steeds op me pad. Blijkbaar moet ik er iets mee. Onder meer door het zelf te ervaren. De liefde volle , professionele, zeer goed geleiden ayahuasca ceremonie waar ik mijn ervaring had leerde me snel wat ik al wist. Je moet het uit zitten of je wil of niet. De plant was heel aardig voor me en we begrepen elkaar al maar we hadden elkaar ook niet meer zo heel veel te melden. Dus werd ik getrakteerd op een werkelijk prachtige (Mexicaanse) lichtshow met slangen, vogels en eindeloos repeterende abstracte slingers in heldere giftige kleuren.

Trommel en ratel trance

En dat uitzitten was er in het sjamanisme niet bij. Nee die trommel en ratel trance is goud. Je stapt er in, doet je werk en als je er uit stapt ben je weer zo geaard en helder. En ik heb ook geen haast, ben ondertussen al meer dan 25 jaar op pad met mijn ratel en mijn trommel. Leer nog iedere dag, geniet nog steeds van dat inzicht. En nee ik ben nog niet verlicht, maar wie wel. Het gaat om de weg niet om de bestemming.

Joska Soos zegt in zijn boek; lessen van de sjamaan (ISBN: 9789063500863) De witte sjamaan gaat zijn ontwikkeling weg op een natuurlijk manier aan via zijn bewustzijn. De zwarte sjamaan heeft dat bewustzijn niet en maakt gebruik van drugs om hem dat bewustzijn kunstmatig te geven. Hij klinkt misschien hard als je nu bezig bent met een traject waarin drugs een rol spelen. Ik nodig je uit om nog eens opnieuw in overweging te nemen de natuurlijke weg te volgen. En door middel van beoefening en er de tijd voor nemen voor uit te komen. Voor een werkelijk geïnteresseerde sjamaan maakt die tijd niet uit, die weet dat tijd een illusie is, tijd niet bestaat. Dat alles je zal toevallen op het moment dat je er klaar voor bent.

6 Reacties

 1. Remco

  Mooi stukje tekst! Dank daarvoor

  Antwoord
 2. Carmen

  Hoi,

  Ja mooi stukje tekst, toch zou ik onze bondgenoten inplaats van ‘drugs’ een zeer heilig en kostbaar medicijn noemen. Hoe er mee om gegaan wordt, dat is een ander verhaal.

  Antwoord
 3. Jorieke Putman

  mooi stuk!!

  Antwoord
 4. Hayo

  Goede uitleg! Nog altijd en overal zit de angel in overconsumeren ipv wijs toepassen. Wanneer gaan we ons zelf bevrijden van ons reactieve/destructieve verstand?

  Antwoord
 5. Emma

  Een aantal jaar geleden heb ik een paar keer ayahuasca-ceremnoies meegedaan. Ik had ook mooie beelden, ging met iemand uit de groep naar Mexico waar ik door een vrouw bescherming kreeg. Het probleem stelde zich echter nadien: ik had nog geen flauw benul van de trauma’s uit mijn kindertijd en geraakte niet meer in mijn lichaam. Ik heb doodsangsten uitgestaan, de begeleiding ingelicht dat het niet goed ging, maar ik werd ergens alleen aan de kant op een matje gelegd. De begeleiding was echt allerminst met kennis van zaken. Ik heb later nog contact met hen gezocht omdat ik voelde dat het mij op een heel negatieve manier schade had berokkent, maar ik werd steeds afgewimpeld. Je weet op voorhand niet welke trauma’s er nog in je onderbewuste zitten, dus wees toch maar voorzichtig. Ik heb jarenlang herbelevingen gehad, wil je niet meemaken. Een begeleiding die weet hoe zoiets op te vangen is echt wel een absolute must!!

  Antwoord
  • sjamaan_admin

   Dank je Emma. Wat een vervelende ervaring inderdaad. Hoop dat je ondertussen passende begeleiding gevonden hebt en dit hoofdstuk heb kunnen afsluiten.
   Peter
   Info@sjamaan.nl

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *