Alle thema’s

Spirit van Uil en de (nep)sjamaan

Spirit

Over Spirit gesproken …. Toen ik laatst op weg naar huis door een bos reed, gebeurde er iets wonderlijks. Een witte Uil kruiste de weg van rechts naar links. Van oost naar west .. Alhoewel, wat is wonderlijk als je een sjamanistisch leven leid. Iets dat ik al sinds 1992 doe toen ik Daan van Kampenhout ontmoeten in zijn eerste sjamanistische jaargroep en mijn leven radicaal veranderde. Niets was meer het zelfde! Een ding leerde ik snel. Spirit, is een belangrijke rode draad in het sjamanistische veld

Van oost naar west

Wie zijn boeken uit de jaren 90 kent weet dat er wel gekkere dingen zijn gebeurt dan Uilen die oversteken als je langs rijd. En toch was er meer aan de hand. De kleur en het feit dat zij van oost naar west vloog was voor mij een reden om in te zien dat dit geen toevallige ontmoeting was. Spirit verschijnt in vele gedaante. Nodigt je uit om de boodschap die gedeeld wordt te begrijpen en te leven.  Het is steeds de kunst om humble genoeg te blijven en niet in de valkuil van het ego stapt die je laat denken dat wat je doet allemaal bijzonder is.

Nep-sjamaan & Spirit

Wetende dat veel van wat ik doorgeef en zelf nog steeds leer in de natuur zijn oorsprong heeft maakt het dat het eigenlijk heel ‘natuurlijk’ is allemaal. Om het ego te misleiden noemde ik mezelf in huiselijk kring vaak een nep-sjamaan. Met als doel dingen niet groter te maken in mijn hoofd en steeds dicht bij mezelf te blijven. De uil spirit bracht een ander inzicht. Ik probeer je mee te nemen in wat spirit met deze ontmoeting probeerde te vertellen.

De boodschap

De ontmoeting bestaat uit een aantal componenten. De uil, die wit is, die van oost naar west vlak voor me oversteekt. Laten we met de boodschap van de uil beginnen: “oude wijsheid, geheimhouding, de magie van de maan en vrijheid, het vermogen om door maskers heen te zien.” Het feit dat ze wit was verteld dat ze komt om het over het licht, de positieve magie te hebben. Omdat ze van oost (mannelijke principe van gefocust en doelgericht) naar west (het vrouwelijk principe van breed voelen) vloog laat ze weten dat het tijd wordt me dieper met dat vrouwelijke principe te verbinden. Omdat het de spirit van uil is, laat ze weten dat magie, oude wijsheid en vrijheid de thema’s zijn. De Maan verwijst nogmaals naar het vrouwelijke principe! En het belangrijkste bericht was misschien wel; laat je maskers vallen, ik doorzie je toch wel.  Als laatste, dat was meteen ook het bewijs voor me, is een uil comfortabel met zijn eigen schaduw.

Mijn eigen schaduw

Tijd dus om mijn eigen schaduw te onderzoeken en er comfortabel mee te zijn. Ben je nu een sjamaan of ben je nu een nep-sjamaan? Wat je zegt dat ben jezelf, zeiden we vroeger op het schoolplein. Daar zit een kern van waarheid in. Door JA te zeggen komt er een positieve kosmische energie los. Door tegen jezelf te zeggen dat je ziek bent, maakt je ziek, door tegen jezelf (ook als je het als veiligheidsklep) zegt dat je een nep-sjamaan bent, ben je een nep-sjamaan. Wat schiet je daar mee op, wie zit daar op te wachten? Ben je een sjamaan, zegt het dan hardop. Een variant op Ben je Bob, zegt het hardop. Ga staan voor je kwaliteit of hou er je mond over.

Hypothese 4

Herinner je de nieuwsbrief van januari 2020 waar we de 9 hypothese presenteerde waar op je de sjamaan kan herkennen. Hypothese 4 was: Sjamanen gebruiken elk hulpmiddel om de aannames van een patiënt omtrent de werkelijkheid te veranderen. Of in gewoon Nederlands als een placebo ook werkt waarom moeilijk doen. Het is kortom belangrijk dat je geloofd dat de andere kwaliteiten heeft wil je werkelijk iets kunnen veranderen. Magie komt zelden vanzelf tot stand. De sjamaan als magiër heeft kortom naast kennis van zaken ook een repertoire aan avatars die zijn kwaliteiten moeten versterken. Simpel weg door de ander te laten geloven dat je de werkelijkheid kan veranderen.

Resultaat

De uil als spirit is de uil als avatar is de uil als placebo is de uil als boodschap.. alles vloeit in elkaar over en magie is geboren. Ik kan verder, ben gestopt mezelf thuis een nep sjamaan te noemen en op me werk de resultaten van de sjamaan te zien en te roemen. Iedere groep of individu die ik ontmoet in mijn rol als sjamaan neem ik mee naar een andere realiteit waar andere wetten gelden en waarheid een ander gezicht heeft. De uil heeft me ontmaskerd EN laten zien dat het masker een functie kan hebben en gebruikt mag worden. Zolang ik me er maar bewust van ben en comfortabel bij voel.

Dank spirit van uil

3 Reacties

 1. Wendy

  Wat een eerlijke manier van kijken voorbij het ego.
  Dank je wel. Erg mooi! Veel herkenning in het duden.
  Ik doe zelf wel eens aan dromen uitleg voor mijn.dochter. dan vraagt ze even om opheldering en doen we samen de droom.is erg mooi. Vol symboliek, hoe op het eerste gezicht het onbeduidend het lijkt.het is altijd heel waardevol.
  Dat is niet alleen met uit droom boekjes verklaren , maar met je gevoel erin.stappen en de vraag stellen: wat resoneert of waar staat dit voor jou voor , zo jezef veel afvragen en verbinden de symboliek tot het echt binnenkomt waar jij onbewust aandacht nodig is om.te helen of wat dan ook.
  Het is de kunst om uit je ego te stappen en de vertaalslag op een diepere laag, connectie te maken .dat is jouw eigen diepere waarheid. Om hier mee te verbinden en daarvan uit te gaan leven.

  Antwoord
  • depoldersjamaan

   Wendy, fijn om te lezen dat je het herkend. Heerlijk om te weten dat er meer mensen zijn die voorbij txt en uitleg van andere opzoek gaan naar diepere lagen in zichzelf. Dank je voor je mooie bericht. Peter

   Antwoord
 2. frans Hamer

  dank je wel voor het delen. ben zelf al 30 jaar werkzaam als nepsjamaan . werkend als muziektherapeut met klanken in alle gradaties ,geuren en kleuren en nu pas op mijn zegtigste uit de kast aan het komen. Muziek is voor mij een brug om mijn maskers te laten verdwijnen als ik met muziek werk maak ik contact met het grote veld en lijkt alles moeiteloos en kloppend

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *