Fysiek Etherische Astraal en Mentaal

Alle thema’s

Fysiek, Etherische, Astraal en Mentaal

4 energie lichamen

Fysiek Etherische Astraal Mentaal, naast het fysieke lichaam (dat jij niet bent, je bent de geest, spirit of ziel), heb je nog drie lichamen die belangrijk zijn in je spirituele groei. Belangrijk omdat we er mee op reis gaan en dromen (astraal) er onze healing mee vormgeven en onze medicijnen in plaatsen (Etherische) en onze informatie vandaan halen en met edelstenen werken (mentaal). Belangrijk, maar niet zichtbaar. Het leren kennen, opsporen en ervaren van de 4-lichamen is dus van belang voor het verdiepen van je spirituele leven. Want, wie weet wat hij doet en vooral waar je het focus legt, verdiept zijn leven op een ongelofelijke manier.

4 Niveaus evenwicht

En daarnaast ervaren wij de wereld ook op verschillende manieren, op verschillende niveaus omdat de 4 lichamen staan tussen de ziel (je essentie) en de persoonlijkheid (wie je geworden ben door je geschiedenis). Omdat je ervaart via de 4 lichamen (Fysiek Etherische Astraal Mentaal) kan als een van de 4 lichamen beter ontwikkeld is of er lichamen onder ontwikkeld zijn van invloed zijn op je persoonlijkheid en daarmee op wie je bent en wat je talenten zijn. Als je op alle vier de niveaus evenwichtig ervaart zal je een spiritueel evenwichtig persoon zijn. Als je bijvoorbeeld alleen je fysiek lichaam ervaart of vandaar uit ervaart zal je verder weinig zintuiglijke zijn en vermoedelijk niet of verwaarloosbaar dromen. Tevens zullen je emoties je overvallen in plaats van je de weg wijzen.

Fysiek

Het eerste lichaam is het fysieke, dat van de vier de laagste trilling heeft. We kennen ons fysieke lichaam goed omdat we weten hoe onze huid voelt, we kunnen onze spieren gebruiken, we kunnen de hardheid van onze botten ervaren. Je voelt je fysieke structuur als je je fysiek inspant, bijvoorbeeld tijdens sporten of tijdens een strandwandeling bij storm waarbij je tegen de wind moet vechten om overeind te blijven. Het fysieke lichaam valt voor een groot deel samen met ons zelfbeeld, je zegt bijvoorbeeld “ik ben dik of ik ben lang”; niet `mijn fysieke lichaam is dik of lang’.

Fysiek lichaam

Fysiek gaat dus over: Interieur ervaring, gaat over eten, slapen, verteren, uitscheiden. Het is het huis van je ziel.
Wat je kan ervaren: gewicht, huid contact met de lucht, met kleding, met andere huid, bloedstroom, hartslag, beenderen, gewrichten en spieren.
Aspecten: atoom, gas, vloeibaar en vast.

Fysiek ervaren

Zal in twee stappen gedaan worden. Eerst ga je op reis naar binnen, je eigen lijf in. Hoe huis jij in je lichaam? Daarna aan het exterieur door middel van aanraking. Je kan zo leren plekken op te sporen die fysiek niet doorstromen. Warm of koud? Plekken los maken en laten doorstromen.

Bodyscan

Interieur
Hoe huis jij in je lichaam? Via de bodyscan kun je leren ervaren hoe jij in je lichaam huist. Ervaart jij je lichaam alleen via de pijnpunten die je roepen of kun je werkelijk de ruimte of eventuele krapte in je lichaam ervaren door als het ware even in je lichaam te stappen en daar met al je aandacht te zijn. Neem regelmatig (ieder uur?) ontspannen plaats op een stoel. Reis dan stap voor stap vanuit je voeten omhoog je lichaam in. Waarbij je steeds opnieuw volledig met al je aandacht een moment bij een lichaamsdeel stil staat, er verbinding mee maakt. Zo zal je ervaren hoe jij in je lichaam huist en wat het jou te zeggen heeft. Je kunt er o.a. gevoelloosheid warm/koud, krapte/ruimte enz tegen komen. Plak daar geen gedachtes of oordeel aan er is geen goed of slecht het is een ontdekkingsreis in jouw lichaam neem de ervaring mee er reis verder. Je zult merken door er zo aandacht aan te geven het vanzelf oplost.

Door de oefening speels te maken kun je hem ook spontaan doen terwijl je b.v. op kantoor zit en even naar je schouders afreist, daar een moment aanwezig bent en weer terug reist.
Door deze oefening leer je jouw lichaam en zijn reacties kennen waardoor je bewuster en comfortabeler woont in het huis wat jouw lichaam is waar en je ziel in huist. Net als dat je als mens geniet van een schoon, gelucht, gepoetst en liefdevol verzorgd huis, zal je ziel zich meer laten horen in een lichaam wat in liefde herkent en erkent wordt.

Lichaam lezen

Exterieur:
Via de handen van de ander kun je jouw lichaam lezen. Deze oefening doen we door te gaan liggen op de grond en je te ontspannen maak contact met jouw lichaam op de vloer, hoe voelt dat? Als de ander zijn handen op je lichaam neerlegt, wat ervaar je? Weerstand, gedachten, oordelen, spierspanning, overgave, rust, verlangen, ect, ect. Plak er geen woorden aan en neem de ervaring mee, reis mee met de handelingen en aanrakingen van de ander en maak er een ontdekkingsreis van door jouw lichaam.

Etherisch

Het tweede of etherische lichaam bestaat uit minder grove energie. Het etherische lichaam is opgebouwd uit levenskracht, wat in India prana heet, in de Chinese cultuur chi of ki, en wat in sjamanistische culturen soms `adem van de Geest’ wordt genoemd, spirit. Het etherische lichaam heeft de vorm van kanalen en stromen waardoor de levenskracht zich door de fysieke structuur verspreidt. Veel van de sensaties die we als fysiek beschouwen zijn in feite etherisch, de frequenties waarop het fysieke en het etherische lichaam trillen liggen dicht bij elkaar. Hoewel het fysieke en het etherische lichaam tijdens onze dagelijkse activiteiten in onze ervaring versmolten zijn, is het niet moeilijk je af te stemmen op de etherische trilling.

Etherische lichaam

De gemakkelijkste manier om het etherische lichaam te ervaren, is volledig te ontspannen zonder in slaap te vallen, bijvoorbeeld door op een bed te gaan liggen en naar zachte muziek te luisteren. In de ontspannen staat tussen waken en slapen voel je je tegelijkertijd zwaar, loom en een beetje zwevend, los van de materie. Als je die combinatie van sensaties ervaart, is je bewustzijn focus verschoven van het fysieke naar het etherische.

Grenzen

Het is gemakkelijk om deze staat te bereiken, je komt er vanzelf als je ligt te zonnen op het strand, als je in een hangmat ligt of op een andere manier helemaal ontspant terwijl je wakker blijft. Als je jezelf traint om die paradoxale sensaties van zwaarte voelen en tegelijkertijd los van de materie zijn een tijdje vast te houden, verdwijnt op een gegeven moment het gevoel dat je een huid hebt. De grenzen van het fysieke lichaam lossen op in een gewaarwording van energie, van trilling en warmte. Je ervaart wel innerlijke ruimte en ruimte buiten jezelf, maar omdat die geen duidelijke grens heeft, heeft je ervaring een letterlijk onbegrensde kwaliteit.

Etherisch gaat dus over: Verdieping gevoel, uitbreiding van de interieur ervaring. Wat je kan ervaren: Het geeft je een ruimtelijk gevoel, gevoel van gewichtloosheid, vaag gevoel van wel bevinden (maar niet te definiëren).
Aspecten: waarop bewust ingezoomd kan worden, warmte, vibratie en ruimte.

Etherische ervaren

• Dit is een manieren om het etherische te ervaren en te leren kennen.
Afklop oefening, door met de vlakke hand het lichaam te bekloppen zal de etherische laag actief voelbaar worden. De fijne energie komt in beweging en geeft een tinteling op de huid.
• Er zijn twee ingangen naar het etherische die mogelijkheden bieden tot etherische massage. Kloppen en dan met je handen op 1 cm afstand afstrijken. Doe het twee maal om te ervaren wat je voelt op:

  • Vibratie niveau, de vibratie veranderd onder meer door geluid of door je eigen etherische te mengen met dat van de ander. Voel de vibratie van de ander met je hand.
  • Warmte is een ander manier om het etherische van de ander te ervaren. Focus nu niet op trilling en vibratie maar op temperatuur.

Astraal

Het derde of astrale lichaam maakt zich gemakkelijk los van de fysieke en etherische lichamen. Je voelt dan nog steeds je fysieke lichaam dat bijvoorbeeld ontspannen op de grond ligt, maar je maakt ondertussen allerlei avonturen mee in de vorm van beelden en gevoelens, bijvoorbeeld in de vorm van een begeleide fantasie. Het astrale lichaam wordt vaak beschreven als een lichaam van kleuren, mensen die aura’s en chakra’s waarnemen stemmen af op de astrale laag.

Astraal lichaam

Op de astrale laag bevinden zich niet alleen kleuren, het astrale lichaam bevat ook herinneringen. De taal van het astrale lichaam is die van symbolen. Een andere naam voor het astrale lichaam is het `emotionele lichaam’. Het fysieke lichaam kan in goede conditie zijn of aan ziekte lijden, maar op fysiek niveau bestaat geen emotionele reactie op pijn of welzijn, het fysieke lichaam voelt zich zoals het zich voelt. De fysieke structuur kan vermoeid zijn, kan aan spierpijn of aan een verkoudheid lijden, kan uitgerust zijn of slaperig — maar dat zijn geen emoties. Het etherische lichaam, dat bestaat uit energetische stromen, kan een sensatie van welzijn ervaren, maar dat heeft niets te maken met vreugde of verdriet. De echte emoties komen we pas tegen op de astrale laag.

Elastisch

Door onze aandacht naar het astrale lichaam te brengen zijn we in staat ons te verplaatsen zonder van onze plek te komen. De ervaring kan zo sterk zijn dat je het logge fysieke lichaam niet eens meer ervaart als je met je droom lichaam op reis gaat. Het astrale lichaam is het lichaam dat het elastische is van de lichamen (Fysiek Etherische Astraal Mentaal). ’s Nachts gebeurt dit onbewust. Je droom lichaam verwerkt als een psycholoog alles wat er die dag gepasseerd is. Omdat de werkelijkheid niet bestaat maar gevormd wordt door ons brein zal/kan de droom er opeens heel anders uit zien dan dat we die bij dag ervaren hebben. De beelden bij dag bewustzijn en bij slaap(droom) bewust zijn kunnen over de zelfde ervaring compleet verschillend zijn.

Astraal lichaam of droom lichaam gaat over:

Het geeft een meer exterieur ervaring en we kennen het als bijvoorbeeld de trance reis. Het is de deur naar de andere realiteit. En de droomwereld.
Wat kan je ervaren: heeft weinig “zelf” gevoel
Aspecten: Emotie, creativiteit, kleur, herinneringen uit het verleden.

Mentaal

Het vierde lichaam, het mentale, is het lichaam van structuur, van organisatie. Die structuur maakt denken mogelijk, zonder dat het denken zelf is. Het mentale lichaam is een entiteit die organiseert, die emoties en herinneringen ordent. Het bestaat uit de kanalen die associaties en verbindingen mogelijk maken. Net zoals de fysieke en etherische lagen nauw verweven zijn, zijn ook de trillingen van de astrale en mentale niveaus niet ver van elkaar verwijderd. Fysiek en etherisch vormen in zekere zin een koppel, en astraal en mentaal ook.

Mentaal lichaam

“Dit is het eeuwig durend lichaam, het mentaal lichaam vergaat niet. Het bestaat noch in de ruimte noch in de tijd. Het vibreert op frequentie die nog hoger is dan het astraal lichaam. En dus is het nog ijler dan de andere lichamen. Dit lichaam neemt de ervaringen tot zich die we in het leven meemaken. Hier zetelt het denkvermogen, de inbeelding en de verworven kennis. Er wordt niet veel over de mentale matrix gesproken. Via dit lichaam heeft het mentale lichaam contact met het astraal lichaam. Zo kan het mentale lichaam het astraal lichaam reguleren, onderhouden en ideeën toezenden. Dit laatste is ook hoe we tot een godsbeeld komen. Alles was vanuit de hogere sfeer op ons pad komen worden hier ontvangen. De traditioneel healer die vorm wil creëren plaatst zijn beeld in het mentaal. Vandaar gaat het naar het… goed zo Astraal, etherische, fysiek..

Mentaal gaat dus over:

Organisatie, de structuur begrijpen, abstracte patronen(kleuren), tijd en plaats loze ervaring, het is de fles NIET de wijn.
Wat je kan ervaren: is te subtiel
Aspecten: Tube, materiaal, beweging, exterieur.

De training van de vier lichamen: Fysiek Etherische Astraal Mentaal

Alle vier de lichamen (Fysiek Etherische Astraal Mentaal) bestaan op hun eigen frequentie en beïnvloeden elkaar doorlopend. Het fysieke lichaam kun je beschouwen als een structuur waardoor de andere lichamen zich met de wereld kunnen verbinden.
De training van de vier lichamen kost tijd, maar is niet moeilijk. Uitgangspunt is kennis van en respect voor de behoeften en eigenschappen van de lichamen. Je kunt niet tegen hun automatische piloot ingaan, anders loop je alleen maar stress op. Als je weet waar de vier lichamen uit zichzelf goed in zijn. Dan kun je als het ware binnen hun eigen kader steeds net iets meer van ze vragen dan ze uit zichzelf willen geven. Wissel af met periodes van rust en herstel. Er zijn vele manieren om de verschillende lichamen in goede conditie te houden en te versterken. Ik geef hier alleen een paar suggesties.

Training van fysieke lichaam

De training van het fysieke lichaam ligt voor de hand. Als je veel beweegt, genoeg rust en je lichaam goede voeding geeft, wordt het sterker en veerkrachtiger. De traditionele sjamanistische culturen waren nomadisch, en mensen deden doorlopend intensief fysiek werk. Zij waren zich zich misschien niet bewust van Fysiek Etherische Astraal Mentaal lichamen, ze gebruikten ze als voertuig wel. In het Westen zijn er maar weinig mensen die op soortgelijke manier de hele dag hun lichaam gebruiken; daar is sport een goed alternatief voor. Iedere sport ontwikkelt bepaalde vermogens van het lichaam. Ons fysieke lichaam is het kanaal waarmee we ons met de wereld verbinden, en de conditie waarin ons lichaam verkeert bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen.

Training van het etherische lichaam

Het etherische lichaam kun je trainen door in de natuur verbinding aan te gaan met de elementen, dieren en bomen. Probeer niet te communiceren in de vorm van beelden en informatie. Alleen de energetische verbinding te maken en een tijdje in stand te houden. Het etherische lichaam wil zich uit zichzelf verbinden met andere energie. En je zult zien dat de bewuste verbinding met de natuur erg voedend is. Het komt ook voor dat het etherische lichaam zonder dat je je ervan bewust bent verbinding maakt met iemand die zich slecht voelt of weinig energie heeft — dan voel je je al snel zelf leeglopen.

Door bewust verbinding te zoeken met levende krachten in de natuur voed je je etherische lichaam waardoor het sterker wordt, en verwerf je langzaam meer inzicht en controle over de specifieke bewegingen van het etherische lichaam. In traditionele culturen zoeken mensen de verbinding met de natuur vaak via liederen. Bergen, meren, bepaalde karakteristieke aspecten van het landschap — voor alles bestaat een speciaal lied. Bij het zingen van dat lied ontstaat er contact met de kracht die bezongen wordt.

Training van het astrale lichaam

Het astrale lichaam leeft op in situaties die de fantasie stimuleren, vooral als er ook nog intense emoties in het spel zijn. In traditionele context is het luisteren naar en vertellen van verhalen een van de vormen van training en stimuleren van dit lichaam. De verhalenverteller maakt weidse gebaren, verandert zijn stem en neemt de luisteraars als het ware mee op een reis.

Doe eens een experiment, en vertel een bepaalde anekdote eens op verschillende manieren aan verschillende vrienden.

Kijk welke nuances je bewust kunt aanbrengen en hoe je degene die naar je luistert kunt boeien. En als je naar een verhaal luistert, luister dan actiever — probeer je het verhaal dat een ander vertelt echt voor te stellen terwijl je het hoort. Laat je erdoor meevoeren. Feitelijk is iedere vorm van creatieve en beeldende expressie een goede manier om het astrale lichaam te activeren. Ook tekenen, schilderen, beeldhouwen, noem maar op.

Training van het mentale lichaam

Het mentale lichaam is het lichaam van structuur en verbinding. Je kunt het trainen door te zoeken naar structuur, verbanden te leren zien. Probeer bijvoorbeeld eens patronen te herkennen die je op verschillende schaal tegen kunt komen. De wolken in de lucht zien er soms precies zo uit als de melk die zich in je koffie verspreidt. Je vingerafdruk kom je tegen in de ribbels op het strand. Je kunt een bepaald patroon kiezen en de hele dag opmerkzaam blijven op welke manieren het zich herhaalt.

Of doe het juist anders: kies twee voorwerpen uit je omgeving en bedenk welke verbanden er tussen de twee bestaan. Dit soort oefeningen scherpt je vermogen connecties te zien en te maken enorm. In traditionele culturen trainden mensen zich erin om verbanden te leren zien door middel van raadsels en wedstrijden waarbij je alleen kon winnen als je oog had voor de kleinste nuance. Fysiek Etherische Astraal Mentaal zijn kortom belangrijke gereedschappen.

1 Reactie

  1. Lieke van der Poel

    Heel duidelijk uitgelegd Dank U

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *