Bijvoetkruid is een echte sjamanenplant

Alle thema’s

Bijvoetkruid is een echte sjamanenplant

Het Verdiepende Kruid dat Sjamanen Al Eeuwenlang Gebruiken

Bijvoet (Artemisia vulgaris) is een veelzijdig kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt door sjamanen en genezers over de hele wereld. Met zijn krachtige eigenschappen en diepe symboliek heeft Bijvoet een speciale plaats in de traditionele geneeskunde en spirituele praktijken.

bescherming te bieden tegen boze geesten

De geschiedenis van Bijvoet gaat terug tot in de oudheid, waar het werd beschouwd als een heilig kruid. Sjamanen waardeerden het om zijn vermogen om visioenen op te roepen en de geest te verhelderen tijdens rituelen en ceremonies. Het kruid werd ook gebruikt om negatieve energieën te verdrijven, bescherming te bieden tegen boze geesten en genezing te bevorderen.

Bijvoetkruid is een echte sjamanenplant 

Een van de opmerkelijke eigenschappen van Bijvoet is het vermogen om dromen en helderziendheid te bevorderen. Sjamanen gebruikten het kruid vaak voorafgaand aan spirituele reizen om de intuïtie te versterken en een diepere verbinding met het onderbewustzijn te bereiken. Door het roken, drinken of verbranden van Bijvoet tijdens rituelen, konden sjamanen inzichten verkrijgen en antwoorden vinden op vragen die hen bezighielden.

Bijvoet heeft ook sterke medicinale eigenschappen

Bijvoet heeft ook sterke medicinale eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt als een krachtig digestief tonicum, dat helpt bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van maagklachten. Daarnaast kan het kruid verlichting bieden bij menstruatiekrampen en het reguleren van de menstruatiecyclus.

Hedendaagse spirituele praktijken en Bijvoet

In hedendaagse spirituele praktijken wordt Bijvoet nog steeds gewaardeerd om zijn beschermende en zuiverende eigenschappen. Het wordt gebruikt om ruimtes te reinigen van negatieve energieën.  En om een heilige sfeer te creëren tijdens ceremonies en rituelen. Daarnaast wordt het kruid vaak gebruikt om de chakra’s in balans te brengen en een gevoel van innerlijke rust en helderheid te bevorderen

Bijvoetkruid is een echte sjamanenplant

Bijvoet werkt als een startkabel

Bijvoet werkt als een startkabel, leer ik op de cursus ‘Plant Spirits”. Werd in de jaren rond 2010 gegeven door Andrew Cox. De leerling van Eliot Cowan (Westerse grondlegger van de helingwijze ‘Plant Spirit Medicine’).

De plant geeft energie voor sterke beweging; het kan de kick geven om de levensenergie door te laten stromen als die is geblokkeerd. De indianen kenden de transformatiekracht al van de plant. Als iemand bijvoorbeeld bezeten was, zorgde bijvoet dat de energie van de entiteit geneutraliseerd werd. De plant staat ook bekend als een onkruid dat maar doorgroeit.

Als ik informatie lees over het gebruik van bijvoet in de natuurgeneeskunde. Kom ik ook veel begrippen tegen als op gang brengen, opwekken, stimuleren. Onder meer van het op gang brengen van menstruatie en geboorte. Maar ook het stimuleren van de spijsvertering en eetlust en het zenuwstelsel, opwekken van gal en zweet.

Oosters gebruik

Een andere variant is de bijvoetwol: dit geneesmiddel werd als volgt gebruikt. De wollige stof ineen gerold tot een kleine kegel: moxa. Die met speeksel aan de huid van het aangedane lichaamsdeel wordt vastgekleefd en vervolgens in brand gestoken. De hierdoor ontstane brandwond zou dan door te gaan etteren de patiënt genezing brengen. Dit principe is gebaseerd op een eeuwenoude Oosterse gewoonte.

Bijvoet nu

Bijvoetkruid is een echte sjamanenplant

Hoewel Bijvoet al lang geassocieerd wordt met sjamanisme en spiritualiteit. Het heeft het de laatste jaren ook de aandacht getrokken van moderne wetenschappers. Onderzoek heeft aangetoond dat het kruid bioactieve stoffen bevat. Zoals terpenen, flavonoïden en etherische oliën, die kunnen bijdragen aan de therapeutische effecten ervan.

Bijvoet als medicijn voor kanker

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt bijvoet gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder koorts, ontstekingen en spijsverteringsproblemen. Een van jullie wees mij op het feit dat in China Bijvoet gebruikt wordt als medicijn om kanker te genezen. Dit is wat ik er over kon vinden: er is enig onderzoek gaande naar de potentiële anti-kanker eigenschappen van bepaalde verbindingen die in Artemisia voorkomen, zoals artemisinine. Artemisinine is vooral bekend vanwege zijn effectiviteit tegen malaria, maar er is ook belangstelling voor de mogelijkheid ervan bij kankeronderzoek. Het is echter belangrijk op te merken dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is om de effectiviteit en veiligheid van Artemisia als kankermedicijn te bevestigen. Als je overweegt Artemisia te gebruiken als onderdeel van een behandeling, is het cruciaal om professioneel medisch advies in te winnen, omdat zelfmedicatie zonder begeleiding risico’s met zich meebrengt.

Conclusie

Bijvoet is een kruid met een rijke geschiedenis en een diepgaande betekenis. Het verbindt ons met oude tradities. Herinnert ons eraan dat de natuur vele genezende en spirituele geschenken te bieden heeft. Of je nu een sjamaan, genezer of gewoon een nieuwsgierige ziel bent. Bijvoet kan een waardevolle toevoeging zijn aan je spirituele reis.”

6 Reacties

  1. Debby Dekeersgieter

    Er bestaan verschillende soorten bijvoet, heb je daar weet van ?
    En hebben ze de zelfde werking ?

    Dank u ! Debby

    Antwoord
    • Ingrid Vermeulen

      Hoi Debby
      Ik heb dezelfde vraag.
      Heb jij daar al antwoord op gekregen.
      Vriendelijke groet Ingrid

      Antwoord
      • depoldersjamaan

        Ik zal hem online beantwoorden. En ja we weten dat er verschillende soorten zijn maar gaan in het artikel in op de algemene die binnenkort op iedere verwaarloosde plek aarde ons staat toe te wuiven. Ik vermoed dat de werking van de soorten elkaar niet zo heel erg zal ontlopen. De ene zal meer werkzame stof hebben dan de andere maar de basis blijft het zelfde!

        Antwoord
        • Cate

          Goedemorgen! Ik heb vorig jaar een bijvoet plant aangekocht om ‘iets’ mee te doen in reinigingsrituelen. Smudges gemaakt van gedroogde takken, maar die branden/roken niet echt. Nu is het weer een flinke struik, maar ik weet niet goed wat ermee te doen. Heb je tips of ideeën ?
          Lieve groet, Cate

          Antwoord
          • depoldersjamaan

            zelf binden we alleen de toppen, de bloemen op in een soort sigaar met katoenen draad. Dan moeten ze nog wel drogen!!! de verse smudge brand niet

    • Dejagere Eddy

      Het gaat hier in dit artikel over Artimisia vulgaris, de bijvoet die algemeen is in bermen en bouwterreinen bijvoorbeeld. Het zijn hoge statige planten. Andere artimisia soorten komen niet algemeen voor in Ned-Bel. Bijvoet die algemeen hier groeit is echt een oud traditioneel gebruikt kruid. Andere artimisia soorten hebben andere samenstelling van stoffen en andere gebruiken. Bijvoet zou ik niet langdurig gebruiken, eerder enkele dagen en dan 14 dagen stoppen om weer opnieuw te gebruiken. Niet voor zwangere vrouwen, niet voor kinderen of mensen die er allergisch aan zijn. Heel sterk werkende plant.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *